Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2021.08.25 14:27 | aktualizacja: 2021.08.25 14:29

Jaką wybrać brytfannę i jak jej poprawnie używać?

Brytfanna to poręczny i wygodny w użytkowaniu sprzęt, który na pewno przyda się w kuchni. Obecnie na rynku jest bogata oferta brytfann do pieczenia w piekarniku lub na indukcji. Są wykonane z różnych materiałów i mają inne właściwości w zależności od swojego przeznaczenia. Jaka brytfanna będzie najlepsza dla Twojej kuchni? Podpowiadamy!
Jaką wybrać brytfannę i jak jej poprawnie używać?
Jaką wybrać brytfannę i jak jej poprawnie używać?

Jeśli masz ograniczony budżet lub miejsce na przechowywanie w kuchni, postaw na brytfannę. Jest uniwersalna, może być bowiem wykorzystywana jako blacha do pieczenia, patelnia lub garnek. Dzięki dużej pojemności z powodzeniem przygotujesz w niej jedzenie dla kilku osób lub na parę dni, chociaż z łatwością znajdziesz też mniejsze brytfanny.

Brytfanna do piekarnika i na indukcję

Brytfanna, zwana także gęsiarką, to najczęściej owalne naczynie, chociaż może też być prostokątna lub okrągła. Brytfanna do pieczenia pozwala przygotować zdrowe potrawy bogate w składniki odżywcze - w tym celu doskonale sprawdzą się brytfanny z rusztem, które oddzielą zbędny tłuszcz od dowolnego mięsa - drobiu, wieprzowiny czy wołowiny.

Najczęściej spotykaną wersją tego naczynia jest brytfanna do piekarnika. Można ją także postawić na kuchence gazowej czy elektrycznej, żeby szybko podgrzać resztki z obiadu i kolacji. Coraz większą popularnością cieszą się brytfanny na indukcję. Produkuje je chociażby firma Zwieger. Taki sprzęt musi być odpowiednio przystosowany - koniecznie w jego dnie powinna znajdować się płyta żeliwna lub stalowa. Ewentualnie taka brytfanna może być wykonana z gliny ceramicznej.

Brytfanna - z jakiego materiału wybrać?

Brytfanny mogą być wykonane z różnych materiałów, a to z kolei wpływa na jej cenę czy komfort korzystania.

Brytfanna emaliowana

Nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. D latego brytfanna emaliowana doskonale się sprawdzi w przypadku gotowania dla alergików, dzieci i osób starszych.

Żeliwne brytfanny

Są zazwyczaj ciężkie i mają grube ściany, ale ten mocny materiał zdecydowanie ma swoje zalety. Dzięki żeliwnej brytfannie posiłek w każdym miejscu jest jednakowo ugotowany, a po wyciągnięciu z piekarnika pozostaje długo gorący.

Brytfanny szklane

Często są nazywane naczyniami żaroodpornymi. Zostały wykonane z grubego szkła wytrzymałego na wysokie temperatury. Z brytfannami szklanymi trzeba jednak obchodzić się ostrożnie, ponieważ przy upadku łatwo je stłuc. Ponadto przy nagłej zmianie temperatury, np. po zalaniu wodą, szklane brytfanny niskiej jakości mogą pęknąć.

Brytfanna ze stali nierdzewnej

Jest odporna na zarysowania. Ma drugie dno, dlatego jedzenie dłużej pozostaje gorące. Brytfanna ze stali nierdzewnej świetnie sprawdzi się do przygotowywania dań dietetycznych, niskotłuszczowych. Dodatkowo jest niezwykle łatwa w czyszczeniu.

Brytfanny wysokiej jakości

Posiadasz już niejeden garnek, ale teraz potrzebujesz sprzętu także do pieczenia w piekarniku? Postaw na brytfannę Zwieger, a na pewno się nie zawiedziesz.

Chociaż firma Zwieger nie funkcjonuje długo na rynku, to nie przeszkodziło jej to w udoskonaleniu produkcji fantastycznych urządzeń do wyposażenia kuchni. Dzięki unikatowemu designowi wszelkie garnki Zwieger wspaniale się prezentują, a do tego są trwałe i niezawodne.

Brytfanna - co w niej przygotować?

W brytfannie możesz przygotować rozmaite dania począwszy od zup i gulaszów, przez zapiekanki, dania mięsne i rybne, aż po słodkie wypieki. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

Brytfanna głównie służy do pieczenia mięsa. Dzięki niej pieczenie kurczaka w piekarniku jest proste i smaczne. Dzięki temu sprzętowi potrawy zachowują wszelkie właściwości, mają mało tłuszczu, ale pozostają soczyste.

Dodatkowo możesz włożyć mięso do foliowego worka, dzięki czemu będzie jeszcze lepsze - po prostu rozpłynie się w ustach.

Gęsiarka - idealna nie tylko do drobiu

Brytfanna nadaje się także do mniej oczywistych dań. Z jej pomocą możesz przygotować pyszne gołąbki w piekarniku zapiekane w ulubionym sosie. To naczynie stanie się Twoim sprzymierzeńcem głównie w czasie świąt i innych spotkań rodzinnych, gdy będziesz miał mnóstwo przygotowań na głowie. Potrawy w brytfannie praktycznie gotują się same! Będzie idealna do bigosu czy grzybów z kapustą.

Brytfanna sprawdzi się w każdej kuchni

Brytfanna to absolutny must have w każdym domu. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na zakup szklanej, emaliowanej, żeliwnej, czy ze stali nierdzewnej, na pewno będziesz zadowolony. Będziesz mógł przygotować w brytfannie soczyste i nietłuste mięso każdego rodzaju - drób, jagnięcinę, cielęcinę czy wołowinę.

Jeśli już wyłączysz piekarnik, możesz szybko odgrzać pozostałą porcję potrawy na kuchence gazowej czy elektrycznej, a nawet na płycie indukcyjnej. To sprzęt prawdziwie wielofunkcyjny, który uczyni gotowanie szybszym, prostszym i przyjemniejszym.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 2714
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
17 września 2024 Biłgoraj
Biłgoraj w rocznicę sowieckiej agresji na Polskę
Dziś, 17 września 2024 roku, mija 85 lat od tragicznych wydarzeń, które na zawsze zmieniły oblicze Polski i narodu polskiego. W dniu, w którym Związek Sowiecki dokonał barbarzyńskiej agresji na naszą Ojczyznę, władze samorządowe i mieszkańcy Biłgoraja wspominają ofiary rosyjskich zbrodni, pamiętając o ich poświęceniu oraz niesłabnącej woli walki o wolność i suwerenność Polski.
w środę, godzina 09:38 Brodziaki
Największy piknik historyczny w regionie już w tę niedzielę
w czwartek, godzina 20:14 Gmina Biłgoraj
Gmina żegna pięciu dyrektorów
dzisiaj, 15:02 Biłgoraj
Jubileusz biłgorajskiego liceum
W sobotę 28 września społeczność Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego im. Papieża Jana Pawła II w Biłgoraju uroczyście obchodziła jubileusz 25-lecia istnienia szkoły. Był to wyjątkowy dzień pełen refleksji, wspomnień i spotkań, który zgromadził społeczność szkolną, absolwentów oraz przyjaciół placówki.
dzisiaj, 15:30 Obsza
Sołectwa wybrały
dzisiaj, 08:48 Potok Górny
Wolne stanowisko kierownicze
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl